Här finns länkar till olika webbplatser för dig som funderar på att starta företag eller som redan är etablerad och som söker stöd, kunskap och inspiration inom livsmedelskedjan.
Till företag från myndigheter – verksamt.se är en samlad webbplats från svenska myndigheter för dig som driver eller är på väg att starta företag.
KONTROLLER
Länsstyrelsen, Livsmedelsverket och kommunerna delar på ansvaret för livsmedelskontroll i Sverige.
Du som producerar, transporterar eller säljer livsmedel ansvarar för att livsmedlen är säkra och rätt märkta. Länsstyrelsen, Livsmedelsverket och kommunerna kontrollerar regelbundet livsmedelsföretagare och livsmedel för att människor ska få säkra livsmedel med rätt information som är lätt att förstå. Myndigheterna kontrollerar att du som producerar livsmedel följer lagstiftningen, att du är medveten om eventuella faror som kan finnas och att du har goda rutiner för att producera säker mat som är rätt märkt.
Den nationella kontrollplanen är styrande för alla myndigheter i livsmedelskedjan och här finns myndigheternas gemensamma mål samlade. Här beskrivs också hur kontrollen i livsmedelskedjan är planerad, organiserad, samt hur den genomförs, följs upp och utvecklas.
Du som producerar livsmedel ansvarar för att de är säkra och rätt märkta. Länsstyrelsen kontrollerar primärproduktionen av livsmedel.
Primärproduktionen är den första länken i livsmedelskedjan. Det är till exempel om du har livsmedelsproducerande djur för kött- mjölk- eller äggproduktion, odling av olika vegetabilier och spannmål men även jakt, fiske, biodling och insamling av vilda bär och svampar.
Primärproducenter ska registrera sig och sin verksamhet hos Länsstyrelsen. Länsstyrelsens kontroll är riskbaserad. Det innebär att kontrollen planeras och prioriteras dit den gör störst nytta. Företagare som har en väl fungerande egenkontroll och som följer branschens riktlinjer eller är ansluten till certifieringssystem kan få lägre prioritet i kontrollen. Länsstyrelsen hjälper dig hjälper dig som livsmedelsföretagare med att få stöd och information. Du kan även fråga oss om kontroll, lagar och krav.
Kommunala kontrollmyndigheter utför offentlig kontroll på huvuddelen av Sveriges livsmedelsanläggningar, inklusive kontaktmaterialverksamheter, som:
-
- anläggningar för dricksvattenförsörjning
- anläggningar för tillverkning av snus, snusliknande produkter och tuggtobak
- verksamheter som bedriver tillverkning, förädling och distribution av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel
- livsmedelsanläggningar som ska registreras enligt artikel 6 i förordning (EG) nr 852/2004, förutom de som ska kontrolleras av Livsmedelsverket eller länsstyrelserna enligt ovan. Exempel på anläggningar som kontrolleras av kommunen är storhushåll, detaljhandelsanläggningar och anläggningar för tillverkning av vegetabiliska livsmedel, inklusive tillsatser, aromer och processhjälpmedel.
Dessutom har de kommunala kontrollmyndigheterna ansvar för:
-
- kontroll i samband med import av livsmedel som inte behöver passera en gränskontrollstation
- kontroll av regler för hantering av ekologiska livsmedel vid verksamheter som är undantagna från kravet att inneha ett giltigt certifikat utfärdat av ett kontrollorgan.
- Livsmedelsverket
Livsmedelsverket arbetar för att maten som produceras, säljs och serveras i Sverige ska vara säker och ärlig. De arbetar även för ett samhälle där det är lätt för människor att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt, samt för en trygg livsmedels- och dricksvattenförsörjning i vardag och kris.
Livsmedelsverket ska leda, samordna och följa upp livsmedelskontrollen, vilket även inkluderar kontrollen av kontaktmaterial. Det innebär bland annat att ge stöd och vägledning till samtliga myndigheter inom livsmedelskontrollen.
Livsmedelsverket utför offentlig kontroll av anläggningar som ska godkännas enligt artikel 4 i förordning (EG) nr 853/2004:
-
- slakterier
- vilthanteringsanläggningar och styckningsanläggningar
- vissa anläggningar för produktion av malet kött och köttberedningar
- kyl- och fryshus utom sådana som lagrar och omgrupperar köttvaror för distribution enbart inom detaljhandeln
- mjölk- och mjölkproduktanläggningar
- fisk- och fiskgrossistanläggningar
- äggpackerier och äggproduktanläggningar.
Livsmedelsverket utför även offentlig kontroll av vissa anläggningar som ska registreras enligt artikel 6 i förordning (EG) nr 852/2004:
-
- livsmedelsanläggningar i järnvägsvagnar, luftfartyg och fabriksfartyg samt kyltanksbåtar för fisk
- tillverkningsanläggningar för spritdrycker, vin med mera
- detaljhandelsbolag som avses i alkohollagen
- anläggningar för behandling av livsmedel med joniserande strålning
- skeppshandelslager, tullager, frilager och anläggningar inom frizon i vilka förvaras livsmedel som från veterinär synpunkt inte är godkända för fri omsättning.
Kontroll vid livsmedelsanläggningar, som utöver livsmedelsverksamhet även tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial, utförs av de kontrollmyndigheter som idag ansvarar för den ordinarie livsmedelskontrollen vid anläggningarna. Det innebär att Livsmedelsverket kan ha ett ansvar för att utöva kontroll av kontaktmaterial hos berörda aktörer.
Livsmedelsverket ska utföra provtagning och kontroll av salmonella, restsubstanser, bekämpningsmedelsrester, dioxiner och PCB i livsmedel inom ramen för nationella eller unionsrättsliga kontrollprogram.
Här kan du också läsa om skyddade namn, eller beteckningar, för vissa speciella livsmedel inom EU. Beteckningarna heter skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.
Offentlig kontroll av import av livsmedel.
FINANSIERING
Du kan få stöd om du investerar i ditt jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag. Det kan till exempel vara att bygga djurstall eller växthus, anlägga energiskog, täckdika eller sätta tak på gödselbrunn.
Här finns nationella stöd för att främja en ökad och hållbar matproduktion och god djurvälfärd i hela Sverige. Jordbruksverket bidrar till en levande landsbygd och arbetar i huvudsak för tre saker:
-
- att Sverige ska ha en konkurrenskraftig, hållbar, lönsam och ökande matproduktion
- att Sverige ska nå sina miljömål och att produktionen ska bli mer resurseffektiv
- att Sverige ska ha ett gott skydd av djur, växter och hälsa.
Oftast är det din länsstyrelse som hanterar stödhandläggningen som finns att söka antingen på länsstyrelsens webbplats eller Jordbruksverkets webbplats.
Hos Region Värmland kan du ansöka om finansiering för olika typer av satsningar som stärker ditt företag. Nya och befintliga företag som vill investera för att utveckla och utöka verksamheten kan söka stöd. Regionen kan ge stöd till små och medelstora privatägda företag som driver en verksamhet med vinstsyfte. Exempel på branscher som inte är berättigade stöd är jordbruk, skogsbruk och trädgårdsskötsel men om du befinner dig i senare delen av livsmedelskedjan kan du söka här.
Finansiering i form av lån och riskkapital samt stöd och vägledning inom affärsutveckling till små och medelstora företag.
STÖDJANDE OCH RÅDGIVANDE ORGANISATIONER
Det finns många stödjande och rådgivande organisationer som du kan ta hjälp av. Här räknar vi upp några som du som företagare inom livsmedelskedjan kan ha nytta av.
Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk. Eldrimner förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, i starten såväl som i utvecklingen av företaget.
- https://hushallningssallskapet.se/ (Här vill jag att det ska stå Hushållningssällskapet)
Hushållningssällskapet erbjuder rådgivning och utbildning. De bedriver även forskning, fältförsök och utvecklingsprojekt på regional och nationell nivå.
Kunderna finns inom lantbruk, skog, livsmedel och flera andra gröna och blå näringar. De flesta verkar på landsbygden, medan andra gör affärer av landsbygdens resurser.
- https://ludvig.se/ (Här vill jag att det ska stå Ludvig & CO)
Ludvig erbjuder rådgivning och redovisningstjänster med kompetens inom ekonomi, fastighetsförmedling, juridik, skatt och lantbruk.
Nifa är en branschförening med medlemsföretag som samlar kompetens och vill utveckla livsmedelsproduktionen i Värmland. De samverkar för att få till affärsutveckling. Du som livsmedelsproducent kan också vända dig till Nifa för att få råd och stöd.
OM LIVSMEDELSSTRATEGIN
På regeringens webbplats hittar du livsmedelsstrategin. Det övergripande målet för livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar samtidigt som relevanta nationella miljömål nås. Syftet är att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.
Tillväxtverket samordnar och främjar samverkan mellan alla aktörer i livsmedelskedjan på nationell och regional nivå. Allt i syfte att nå livsmedelsstrategin mål.
Länsstyrelserna ska utifrån de resultat som har uppnåtts bedöma hur myndighetens verksamhet har bidragit till att uppfylla de av riksdagen beslutade målen för livsmedelsstrategin.