Mat och livsmedel är en central del av vår vardag, men våra matvanor förändras över tid. Många av de livsmedel som idag importeras skulle kunna odlas lokalt här i Värmland. För att undersöka den möjligheten har lantbrukare i länet sedan 2022 testodlat nya grödor, såsom gråärt, sötlupin, linser, quinoa och hirs. Samtidigt har kostchefer i värmländska kommuner efterfrågat recept och mer kunskap om tillagning av de nya grödorna.
Tillsammans med måltidsverksamheten i Karlstads kommun har vi därför arbetat fram en kokbok med recept och idéer på hur baljväxter och andra proteingrödor kan tillagas. Flera av recepten har inspiration från andra matkulturer där baljväxter är en stor och självklar del av kosten.
Svenskodlade baljväxter är intressanta ur flera perspektiv:
- De kan användas både som livsmedel för oss människor och som foder för djur. Växterna har högt fiberinnehåll och mättar bra.
- En ökad odling av baljväxter i Sverige och Värmland bidrar till stärkt försörjningsberedskap och torkade baljväxter kan lagras länge.
- Baljväxter ger positiva effekter för odlingen när de ingår i växtföljden. Dessutom är blommande grödor viktiga för pollinerande insekter som bin.
- En högre andel baljväxter i kosten är bra för hälsan.
- En högre andel kost från växtriket är positivt för klimatet.
Recept för både offentliga kök och hemmakockar
Kokboken är tänkt som en resurs för offentliga kök, exempelvis i skolor, men kan också användas i hemkunskapsundervisningen och av hemmakockar. Genom att öka efterfrågan på lokalt odlade livsmedel hoppas vi skapa nya, hållbara affärskedjor och bidra till en livskraftig landsbygd.
Projektet Nya grödor och produkter är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Värmland, Karlstad kommun, Hushållningssällskapet Västra, Nifa samt deltagande odlare och företagare. Det är en del av det större projektet Livsmedel Värmland, som finansieras av EU:s landsbygdsprogram.
Filmer
Som en del av projektet producerades även två filmer med information om gråärt och sötlupin som du kan titta på för att lära dig mer och få inspiration till att testa nya grödor.
Ladda ner filen härifrån: Från fält till tallrik – recept och inspiration från Värmland | Länsstyrelsen Värmland